وام ازدواج
بی شک دو جوان برای آغاز زندگی مشترک خود نیاز به حمایت دارند که امروزه ثبت نام وام ازدواج در اختیار آنان قرار می گیرد. در گذشته و قبل از ایجاد تسهیلات بانکی، کمک هزینه های ازدواج از طرف بزرگان فامیل و خیرین در اختیار جوانان قرار می گرفته است. امروزه وام ازدواج یکی از حمایت ها و تسهیلات دولتی برای تسهیل ازدواج می باشد که از محل سپرده بانک ها و در قالب تسهیلات پرداخت می شود.
در واقع وام ازدواج کمک هزینه ای برای تامین مایحتاج ضروری و اولیه زوجین برای شروع یک زندگی مشترک ساده است. طبق قانون جمهوری اسلامی ایران، بانک ها موظفند از محل سپرده بانکی و جاری قرض الحسنه سیستم بانکی، وام ازدواج پرداخت نمایند. بنابراین می توانید از بانک های مختلفی این وام را دریافت نماید و تمامی بانک های معرفی شده از طریق بانک مرکزی مجاز به پرداخت این وام می باشند.
میزان و مبلغ وام ازدواج بر اساس شرایط اقتصادی جامعه، تعیین می شود. هر چند بسیاری از جوانان معتقدند که مبلغ آن متناسب با هزینه ها و شرایط اقتصادی کشور نیست. این وام از گذشته تا کنون در مقاطع زمانی مختلف افزایش یافته است و شرایط بازپرداخت آن نیز طولانی تر شده است.
برای مثال مبلغ وام ازدواج در سال ۹۳، برای هریک از زوجین ۳ میلیون تومان، در سال ۹۷، ۱۵ میلیون تومان و در سال ۹۸ این مبلغ به ۳۰ میلیون تومان برای هر یک از زوجین رسیده است.وام ازدواج همواره با کارمزد ۴% پرداخت می شود و از نوع قرض الحسنه و بدون سود محسوب می شود.
در حال حاضر مبلغ مصوب وام ازدواج برای سال ۱۴۰۱، مبلغ ۱۲۰ میلیون یا ۱۵۰ میلیون تومان برای هر یک از زوجین و ۲۴۰ میلیون و یا ۳۰۰ میلیون تومان برای هردو ، با باز پرداخت ۱۰ ساله ( ۱۲۰ ماهه) می باشد. تمامی زوجینی که بعد از سال ۹۶ ازدواج نموده اند و تا کنون وام ازدواج خود را دریافت نکرده اند، می توانند وام به مبلغ ۱۲۰ میلیون یا ۱۵۰ میلیون تومان دریافت نمایند. در صورتی که زوجین در این مدت وام ازدواج دریافت کرده باشند، مجاز به ارائه درخواست برای گرفتن مجدد وام یا درخواست ما به التفاوت وام نمی باشند و این تسهیلات صرفا برای کسانی است که تا کنون وام ازدواج دریافت نکرده اند.
علاوه بر مدارک هویتی، اصلی ترین شرط دریافت وام ازدواج، داشتن عقد نامه ای است که حداکثر ۲ سال شمسی از زمان انعقاد آن گذشته باشد، به این معنا که زوجین تا ۲ سال بعد از عقد می توانند نسبت به دریافت وام ازدواج اقدام نمایند. پس از گذشت ۲۴ ماه از عقد، به درخواست زوجین ترتیب اثر داده نمی شود.
برخی از بانک ها، از زوجین متقاضی دریافت وام، گواهی اشتغال نیز مطالبه می نمایند، هر چند گواهی اشتغال به کار، فیش حقوقی یا گواهی کسر از حقوق جزء مدارک الزامی برای دریافت وام ازدواج نیست ولی طبق گفته رئیس اعتبارات بانک مرکزی، در صورتی که بانکی از زوجین گواهی اشتغال مطالبه نماید، دیگر نیازی نیست که از متقاضیان بخواهد ضامن کارمند رسمی معرفی کنند.
معرفی ضامن یکی از بزرگترین موانع دریافت وام توسط زوجین است و اغلب به دلیل عدم امکان معرفی ضامن واجد شرایط روند گرفتن وام بسیار طولانی شده و حتی متوقف می شود. در خصوص شرایط ضامن برای دریافت وام ازدواج نیز لازم به ذکر است در گذشته یک ضامن برای دریافت وام کفایت می نمود اما به دلیل افزایش مبلغ وام به ۱۲۰ میلیون یا ۱۵۰ میلیون تومان، برخی بانک ها دو ضامن را شرط لازم برای دریافت وام می دانند.
حتی دیده شده است که تعداد محدودی از بانک ها سه ضامن را شرط لازم برای دریافت وام عنوان می کنند. اغلب بانک ها تاکید دارند، که ضامن بایستی کارمند رسمی دولت باشد البته ضامن معتبر از نظر قانونی فردی است که استخدام رسمی دولت، فرد خوش حساب در بانک یا کاسب با پروانه کسب و کار دارای اعتبار بوده و محل فعالیت کاسب معرفی شده بایستی از نظر اقتصادی دایر باشد.
طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی، یک ضامن معتبر و سفته برای دریافت وام ازدواج کافی است و در صورتی که معرفی ضامن کارمند رسمی توسط زوجین مقدور نباشد، بانک می تواند از یارانه متقاضیان به عنوان ضمانت استفاده نماید. در صورتی که تمایل به استفاده از یارانه به عنوان محل ضمانت وام خود هستید، لازم است بانکی را به عنوان محل دریافت وام انتخاب نمایید، که یارانه خود را از آن دریافت می کنید.هر چند به نظر می رسد در حال حاضر کمتر بانکی است که این مصوبه مجلس را رعایت نماید.
در صورتی که ضامن کارمند رسمی دولت بوده و حقوق او برای ضمانت هر دو وام کفایت نماید، امکان معرفی یک نفر به عنوان ضامن برای هر دو نفر وجود دارد. غیر این صورت هر یک از متقاضیان بایستی ضامن جداگانه ای را به بانک معرفی نمایند. در صورتی که ضامن کارمند رسمی دولت نبوده و از مشتریان خوش حساب یا صاحب پروانه کسب و کار باشد، تشخیص صلاحیت وی جهت ضمانت هر دو نفر بر عهده مسئولین بانک می باشد.
در صورتی که متقاضی کارمند رسمی دولت باشد، می تواند با ارائه حکم کارگزینی، فیش حقوقی و گواهی کسر از حقوق، بدون ضامن نسبت به دریافت وام اقدام نماید. لازم به توجه است مبلغ خالص دریافتی متقاضی باید برای پرداخت اقساط کفایت نماید.
در مناطق روستایی، ضامن می تواند یک نفر از ساکنین روستا باشد که اهلیت و صلاحیت او توسط شورای روستا به تایید رسیده باشد. شورای روستا در صورت تایید ضامن بایستی نامه ای را به صورت مکتوب و با مهر شورا ارائه نماید.
زوجین باید دارای تابعیت ایرانی باشند. حداقل سن لازم برای دریافت وام برای دختران ۱۳ و برای پسران ۱۵ سال است. البته در صورتی که هر یک از زوجین کمتر از ۱۸ سال سن داشته باشد، وام توسط ولی یا قیم او دریافت می شود. در هر صورت لازم است تا خود فرد و نه ولی و قیم او، در سامانه به عنوان متقاضی ثبت نام نمایند.حداکثر سن برای دریافت وام وجود ندارد و متقاضیان در هر سنی که باشند. می توانند نسبت به دریافت وام با ثبت نام در سامانه اقدام نمایند.
لازم است زوجین واجد شرایط که حداکثر ۲ سال از زمان عقد آنان می گذرد. با ثبت نام در سامانه وام ازدواج نسبت به دریافت وام اقدام نمایند. داشتن مدارک هویتی نیز از دیگر شرایط واضح دریافت است.
هر یک از زوجین با تابعیت ایرانی و مقیم خارج از کشور، در صورتی که گواهی ازدواج آنان در سفارت جمهوری اسلامی ایران صادر شده باشد. و این گواهی با مهر کنسولگری ایران در کشور مذکور ممهور شده باشد، می توانند وام ازدواج دریافت نمایند.
هر مدرک مبنی بر ازدواج شامل اقرارنامه و مربوط به سایر ادیان دینی که توسط مراکز رسمی اقلیت های دینی داخل کشور مورد تایید قرار گرفته باشد. به عنوان عقد نامه تلقی شده و زوجین می توانند با ثبت نام در سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، نسبت به دریافت وام اقدام نمایند.
هر یک از زوجین پس از ثبت نام در سامانه می توانند با انتخاب و معرفی وکیل به صورت رسمی نسبت به دریافت وام اقدام نمایند. وکیل منتخب می تواند با مراجعه به بانک و تشکیل و تکمیل پرونده به نیابت از متقاضیان وام را دریافت نماید. هر دو متقاضی می توانند به یک نفر وکالت دهند. توجه نمایید اعطای وکالت بایستی به صورت رسمی انجام پذیرد.
وام ازدواج به صورت جداگانه به هریک از زوجین تعلق می گیرد و قابل واگذاری به یکدیگر یا به غیر نیست. هر یک از زوجین بایستی جداگانه شرایط دریافت وام را مهیا نموده و برای درخواست وام ثبت نام نمایند. لازم به ذکر است که خرید و فروش وام ازدواج نیز از نظر قانونی مجاز نیست.
در گذشته لازم بود تا متقاضیان دریافت وام ازدواج زمان طولانی را در انتظار نوبت دریافت سپری نماید. با حمایت های دولت و مجلس شورای اسلامی، پرداخت وام ازدواج در اولویت های کاری بانک های عامل قرار گرفته و این سیاست، پرداخت وام های ازدواج را به شدت تسریع بخشیده است.
به نظر می رسد در حال حاضر دلیل طولانی شدن زمان دریافت این وام، عدم تکمیل پرونده زوجین است. به طوری که اغلب متقاضیان در معرفی ضامن مشکل دارند. در صورتی که متقاضیان بتوانند ضامن معتبری معرفی نموده و پرونده خود را تکمیل نمایند. معمولا تا یک ماه و حداکثر تا سه ماه وام خود را دریافت می کنند.
خیر. بانک های مجاز به ارائه تسهیلات ازدواج از طریق سامانه ثبت تسهیلات ازدواج معرفی می شوند. این بانک ها از سوی بانک مرکزی مجاز به پذیرش سپرده به صورت قرض الحسنه می باشند.
تمامی متقاضیان دریافت وام ازدواج بدون توجه به اینکه از کدام بانک وام خود را دریافت می نماید. بایستی با ثبت نام در سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج متعلق به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به آدرس ve.cbi.ir نسبت به دریافت این وام اقدام نماید. درخواست برای وام از طریق پست، مراجعه به بانک و ممکن نیست و تنها راه ثبت درخواست، تکمیل فرم های مربوطه در سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج می باشد.
توجه نمایید هر دو متقاضی، زوج و زوجه بایستی در سامانه، ثبت نام نمایند. و ثبت نام یکی از زوجین در صورتی که هر دو متقاضی دریافت وام باشند، کافی نیست. به هنگام ثبت نام در این سامانه، متقاضی متعهد می شود که تا کنون از تسهیلات ازدواج استفاده ننموده است.
در صورتی که بخشی از اطلاعات خود را به اشتباه در سامانه وارد کردید. قبل از تایید یا رد صحت مشخصات توسط ثبت احوال می توانید با مراجعه به بخش ویرایش اطلاعات، اطلاعات صحیح را وارد نمایید. ثبت نام کنندگان در سامانه می توانند حتی پس از تایید مشخصات نیز، اطلاعات خود را ویرایش و برای بررسی مجدد درخواست نمایند.
اما در صورتی که مشخصات شما مورد تایید ثبت احوال قرار نگرفت بایستی با مراجعه به بخش ثبت نام جدید، از نو نسبت به ثبت نام در سامانه اقدام نمایید
توجه نمایید متقاضیان پس از ثبت نام در سامانه بایستی کد رهگیری دریافت نمایند. و در صورتی که ثبت نام شما به مرحله پایانی رسید ولی موفق به دریافت کد رهگیری نشدید. بایستی با مراجعه به قسمت بازیابی کد رهگیری، نسبت به دریافت کد رهگیری اقدام نمایید. چند روز پس از ثبت نام، آدرس شعبه بانک عامل و پرداخت کننده وام برای آنان ارسال می شود.
متقاضیان در این مرحله با در دست داشتن اصل مدارک و با معرفی ضامن معتبر می توانند نسبت به دریافت وام اقدام نمایند. مهلت مراجعه به شعبه معرفی شده، ۱۲ روز کاری است و به دلیل حجم بالای متقاضیان امکان تمدید مهلت وجود ندارد.
تمامی افراد متقاضی باید بدانند که در طول عمر خود فقط یکبار می توانند از تسهیلات قرض الحسنه ازدواج استفاده نمایند. و حتی به هنگام ثبت نام در سامانه، تعهد می نماید که تاکنون از این تسهیلات استفاده نکرده اند. ازدواج های غیر از بار اول نیز مشروط به اینکه قبلا از این امتیاز استفاده نکرده باشند. می توانند نسبت به ثبت نام در سامانه و دریافت وام اقدام نمایند.
در برخی موارد به دلیل کثرت مراجعین، انتظار برای تعیین شعبه طولانی می شود. از آن جایی که تعیین شعبه از طریق ادارات سرپرستی بانکها انجام می شود. متقاضیان می توانند با مراجعه به این مراکز ، موضوع را پیگیری نمایند. متقاضیان می توانند با مراجعه به قسمت تماس با پشتیبانی بانک ها نیز نسبت به پیگیری مشکل خود اقدام نمایند.
پس از ثبت نام در سامانه و انتخاب بانک، شعبه تعیین شده و متقاضیان ۱۲ روز کاری مهلت دارند که به شعبه مراجعه نمایند.
در صورتی که در مدت زمان تعیین شده به بانک مراجعه ننماید. مشخصات شما از سامانه حذف می شود و می توانید با رعایت دستورالعمل های سامانه، نسبت به ثبت نام مجدد اقدام نماید.
مرحله انتظار برای تعیین شعبه نیز می توانید با مراجعه به سامانه و بخش ویرایش اطلاعات، نسبت به تغییر بانک اقدام نمایید.
در صورتی که شعبه شما تعیین شده و در مهلت ۱۲ روزه مراجعه به بانک قرار دارید. و قصد تغییر بانک و شعبه را دارید بایستی منتظر بمانید تا با گذشت این مدت، مشخصات شما از سامانه حذف شود. تا نسبت به ثبت نام مجدد اقدام نمایید.
پس از ثبت نام در سامانه و تعیین شعبه، متقاضیان می توانند تا ۱۲ روز به بانک مراجعه و نسبت به افتتاح پرونده و ارائه مدارک هویتی اقدام نماید. مهلت تکمیل پرونده برای متقاضیان یک ماه در نظر گرفته شده و در صورت طولانی شدن زمان تکمیل پرونده به دلیل حجم بالای تقاضا، مشخصات متقاضیان از سامانه حذف شده و لازم است تا این افراد نسبت به ثبت نام مجدد اقدام نمایند.
در راستای اجرای ماده ۵۰، قانون خدمت رسانی به ایثارگران و اعطای وام به شهدا، جانبازان و ایثارگران ، تسهیلات قرض الحسنه ازدواج دو برابر افراد عادی تعیین شده و پرداخت می گردد. وام ازدواج ایثارگران، شامل خود جانبازان، آزادگان و فرزندان آنان و فرزندان شاهد می باشد.
لازم به ذکر است شرایط دریافت این وام نیز مانند افراد عادی است. به این معنا که بایستی حداکثر تا ۲ سال بعد از عقد نسبت به ثبت نام در سامانه اقدام نموده و قبلا وام ازدواج دریافت نکرده باشند. بازپرداخت تسهیلات ازدواج ایثارگری نیز ۱۰ سال ( ۱۲۰ ماه می باشد).
متقاضیان واجد شرایط این نوع از وام ازدواج بایستی در سامانه گزینه مربوطه را انتخاب نمایند. و در صورت تایید بنیاد شهید که به صورت استعلام بر خط انجام می شود، نسبت به دریافت وام اقدام نمایند. در صورت بروز هر گونه مشکل، متقاضیان می توانند با مراجعه به شعبه و بنیاد شهید نسبت به حل موضوع اقدام نمایند.
در برخی موارد، اعتبار در اختیار بانک مشخص از استان مشخصی تمام می شود. و به این دلیل امکان ثبت نام در سایت برای آن بانک مشخص وجود نخواهد داشت. در این صورت می توانید نسبت به تغییر بانک مورد نظر خود اقدام کرده یا در فرصت دیگری برای ثبت نام در بانک مورد نظر خود به سامانه مراجعه نمایید.
هر یک از زوجین متقاضی می تواند برای ثبت نام در سامانه ازدواج اقدام نماید. ضرورت و اجباری برای دریافت وام توسط هر دو نفر وجود ندارد. در صورتی که هر دو نفر تمایل به دریافت وام ازدواج دارند، بهتر است هر دو به صورت همزمان نسبت به دریافت وام اقدام نمایند.
منع قانونی برای ثبت نام از شهر های مختلف، بانک ها و شعبات مختلف وجود ندارد. اما برای سرعت بخشیدن به فرایند های اداری، بهتر است هر دو نفر متقاضی از یک شهر، بانک و شعبه اقدام نمایند. مسئولین بانک ها توصیه می کنند، شهر منتخب، شهر محل سکونت زوجین باشد.
مبلغ قسط به ازای هر وام ۱۲۰ میلیون تومانی ازدواج ، به میزان ۱ میلیون تومان می باشد. در صورتی که هر دو نفر وام را دریافت نموده باشند. لازم است تا هر کدام جداگانه نسبت به پرداخت اقساط تسهیلات دریافتی خود اقدام نمایند.
برخی بانک ها یا سازمان ها اقدام به ارائه وام های خرید جهیزیه، ودیعه مسکن، هزینه تشویقی ازدواج و … می نماید که این نوع وام ها ارتباطی با وام ازدواجی که از طریق ثبت نام در سامانه واگذار می شوند، ندارند.
شما می توانید با وجود اینکه تسهیلات دیگری از بانک ها گرفته اید، نسبت به دریافت وام ازدواج اقدام نمایید. البته اقساط معوقه تسهیلات دیگر ممکن است مانع از اخذ وام جدید شود. همچنین تسهیلاتی که قبلا گرفته نباید از نوع تسهیلات قرض الحسنه ازدواج باشد.
برخی از متقاضیان تمایل دارند تا ثبت نام در سامانه تسهیلات ازدواج را به سایت های معتبر بسپارند. این سایت ها با دریافت مدارک و اطلاعات متقاضیان، نسبت به ثبت نام فوری وام ازدواج در سامانه اقدام می نمایند. با توجه به اینکه اغلب این سایت ها پشتیبانی ۲۴ ساعته دارند. می توانند در ساعات کم تراکم به صورت فوری نسبت به ثبت نام اقدام نمایند.
همچنین ممکن است ثبت نام در سامانه برای برخی از بانک ها در مقاطع زمانی کوتاهی میسر باشد. این سایت ها با پشتیبانی فعال می توانند احتمال موفقیت شما را برای ثبت نام با شرایط مورد نظرتان افزایش دهند. لازم به توجه است که امکان ثبت نام خارج از نوبت ، با شرایط متناقض با دستورالعمل ها، ثبت نام در بانک هایی که در لیست ثبت نام معرفی نشده اند . و در این سایت ها نیز مقدور نیست و هر گونه ادعایی مبنی بر این نوع فعالیت ها، منع قانونی دارد.
سایت های معتبر صرفا خدمات تسهیل و تسریع ثبت نام در سامانه را ارائه می دهد . خدمات خرید و فروش امتیاز وام منع قانونی داشته و مجاز نمی باشد.
زوجین برای شروع زندگی هزینه های اجتناب ناپذیری دارند که شاید مبلغ وامی که در اختیار آنان قرار می گیرد. در برابر این هزینه ها بر اساس شرایط اقتصادی امروز کشور، مبلغ ناچیزی باشد.
برای این که بتوانید از وام ازدواج حداکثر استفاده را برای شروع یک زندگی پایدار داشته باشید. وام خود را صرف هزینه های اصلی و ضروی زندگی نمایید. فراموش نکنید برای اینکه روز های شیرین زندگی مشترکتان، تلخ نشود،
زندگی را آسان بگیرد و از هزینه های زائد بپرهیزید. متاسفانه بسیاری از جوانان از وام ازدواج برای برگزاری مراسمات مجلل یا هزینه های زائد زندگی استفاده می نمایند. در این صورت نه تنها مشکلی از مشکلات جوانان حل نمی کند، حتی ممکن است باعث افزایش مشکلات آنان نیز بشود.